Maaliskuussa on tarjolla kiinnostavaa kulttuuriantia ympäri Rovaniemen ja sen lähikylien, kun Arctic Design Week saapuu jälleen kaupunkiin. Juhlavuotta juhlistava arktinen muotoilutapahtuma tuo paikallista kulttuuri- ja taideosaamista näkyväksi niin kaupunkilaisille kuin matkailijoille.
Kuvateksti: ”Lapin kamariorkesteri on mielellään mukana tuomassa oman musiikillisen osuutensa Arctic Design Weekin sisältöön. On erityisen hienoa, että pääsemme järjestämään tapahtumaviikon juhlakonsertin. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee paikan päälle”, Lapin kamariorkesterin intendentti Inka Puhakka kommentoi.
Lumirakentamista Koskenrannassa, taidenäyttely Revontulessa, Lapin kamariorkesterin juhlakonsertti Korundissa – tässä vain pintaraapaisu siitä kaikesta, miltä Arctic Design Weekin sisältö tulee sisältämään 20.–26.3.2023. Talvinen juhlaviikko ja sen aikana järjestettävä Arktista Vimmaa -kaupunkifestivaali tuo monipuolisen kattauksen maksuttomia taide- ja kulttuuritapahtumia ympäri Rovaniemen kaupungin sekä sen lähikylien.
– 15. juhlavuoden ohjelmasisällöt täydentyvät ja tarkentuvat kaiken aikaa. Jokaiselle löytyy varmasti tutustumisen arvoisia asioita, Arctic Design Weekin tuottaja Taina Torvela Business Rovaniemeltä toteaa.
Maailman pohjoisimman designviikon Tapahtumakalenteriin on listattu ohjelmaa niin kaupunkilaisille, matkailijoille, yrittäjille kuin opiskelijoillekin. Muotoiluviikon avoimet yleisöavajaiset on ma 20.3 Arktikumaukiolla. Viikko huipentuu Lordin aukiolle sunnuntaina 26.3 Attention! hyväntekeväisyystapahtumaan muoti- ja musiikkiesityksineen.
– Haluaisin vielä muistuttaa, että kulttuuritoimijat, jotka eivät vielä ole varanneet Arctic Design Weekiltä paikkaa, ehtivät vielä 10.2 mennessä ilmoittautua mukaan esittämään ja esittelemään taidettaan, Torvela lisää.
Juhlakonsertti juhlistaa pitkää taivalta
Juhlavuoden kunniaksi Arctic Design Week järjestää juhlakonsertin keskiviikkona 22.3. klo 19 Korundissa. Kamarisinfoniakonsertti II ’Levytys-, hyvästely- ja muita he(de)lmiä’ -konsertin johtajana toimii John Storgårds, kitarassa Ismo Eskelinen ja luonnontorvessa Ilkka Puputti.
– On hienoa, että musiikki on osa arktisen muotoiluviikon sisältöä. Kun Taina meiltä kysyi juhlakonsertin mahdollisuutta, lähdimme mielellämme toteuttamaan tätä projektia, Lapin kamariorkesterin intendentti Inka Puhakka kommentoi.
Konsertissa pääosassa on ensi vuonna 75-vuotisjuhlavuotta pitävän Kalevi Ahon musiikkituotanto. Ennen juhlakonsertin alkua yleisölle pidetään avoin Lapin kamariorkesterin taiteilijatapaaminen, jossa Anu Jormalainen haastattelee Ahoa hänen urastaan ja tuotannostaan.
Korundin taidemuseon ensimmäisessä kerroksessa järjestetään ennen juhlakonserttia klo 18–19 tanssitaiteilija Anniina Ukkosen naamiotanssiperformanssi, jossa on mukana yliopistonlehtori Johanna Oksasen valmistama naamio. Maksuttomassa tapahtumassa on samalla näytillä Lapin yliopiston tekstiilitaiteen opiskelijoiden teoksia.
Puhakan mielestä on hienoa päästä yhdistämään kamariorkesterin konserttitapahtumaan myös muita taiteen lajeja, kuten tanssia ja pukusuunnittelua. Tapahtuman aikaan taidemuseossa on esillä Taidetta tunteella -näyttely, joka esittelee suomalaista ekspressionismia 1900-luvun alusta 1960-luvulle. Kyseiseen teemaan tanssiperformanssi ja opiskelijoiden teokset sopivat erittäin hyvin.
– On upeaa, että Rovaniemeltä löytyy ADW:n kaltainen tapahtuma, joka avartaa meidän kaikkien näkemyksiämme muotoilusta, taiteesta ja kulttuurista. Toivottavasti moni löytää tapahtumien pariin ja pääsee laajentamaan omaa ymmärrystään designista, Puhakka toteaa.
Taidenäyttelyitä, työpajoja ja jääveistoksia
Kuvataideyhdistys Maahiset ry on yksi kymmenistä kulttuuri- ja taidealan toimijoista, jotka ovat olleet mukana muotoiluviikolla alusta asti. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Mari Riikonen kokee ensiarvoisen tärkeäksi, että Arctic Design Weekin kaltainen tapahtuma järjestetään Rovaniemellä.
– Muotoiluviikko tuo arktista muotoilua, taidetta ja osaamista näkyväksi kaikille sekä edesauttaa yhteistyökuvioiden syntymisessä eri toimijoiden ja osallistujien välillä, Riikonen kommentoi.
Maahiset ry:n yksi mielenkiintoisimmista tapahtumista on tänä vuonna kaikille avoin lumenveistokurssi, joka tähän liittyen järjestetään jo 11.–12.2. Lumijäätaiteilija Aimo Jolanki tulee opettamaan jääveistostekniikkaa, ja osallistujat pääsevät yhdessä tuottamaan lumi- ja jääveistoksia Koskipuiston alueelle.
– Tarkoituksena on, että muotoiluviikon aikana ihmiset pääsisivät ihastelemaan näitä helmikuussa luotuja jääveistoksia sekä kokeilemaan itsekin, miten lumen tai jääveistäminen onnistuu taiteilijoiden opastamana. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma herätti paljon mielenkiintoa niin paikallisten kuin turistien keskuudessa. Lumi ja jää elementtinä kiehtovat, ja varsinkin lapset ovat pitäneet kyseisestä taidemuodosta, Riikonen kertoo.
Lumirakentamisen lisäksi Maahiset ry järjestää tänäkin vuonna matalan kynnyksen näyttely- ja taidekokemuksen Kauppakeskus Revontulessa sekä abstraktin maalaustaiteen työpajan. Näyttely on nimeltään Arktinen hätähuuto, joka ottaa kantaa ilmastonmuutokseen ja luontokatoon erityisesti arktisilla alueilla. Aihe siis linkittyy läheisesti ADW:n vastuullisuusteemaan ”Better Future”. Samoissa tiloissa järjestetään lisäksi abstrakti maisemamaalauksen työpaja, johon voi osallistua 10–12 henkilöä.
– Kyseessä on lempeä, vapaamuotoinen maalaushetki, joka soveltuu kaiken tasoisille maalaajille. Tarkoituksena on luoda onnistumisen elämyksiä ja auttaa jokaista löytämään inspiraation, Riikonen summaa hymyillen.
Kuvateksti: Arktista Vimmaa -kaupunkifestivaali pitää tapahtumakeskuksenaan Alaruokasen taloa, jossa on avoimet ovet koko muotoiluviikon ajan. ”Tarjolla on joka päivä paikallista kulttuuritarjontaa”, tapahtuman tuottaja Taina Torvela toteaa.
Palkintojenjako ansioituneille rovaniemeläisille
Rovaniemen kaupungin kulttuuripalvelut tuovat jälleen monipuolista kulttuurisisältöä värittämään isoa muotoiluviikkoa Arktista vimmaa -kaupunkifestivaalin osuudessa. Kulttuuri ja vapaa-ajan palveluiden kautta järjestyy mm. lyhytelokuvailtoja, kirjailijavierailijoita, taidekierroksia, konsertti ja työpajoja niin kirjaston, teatterin, taidemuseon kuin kamariorkesterinkin kanssa yhteistyössä.
– On hienoa, että Arctic Design Week 2023 tarjoaa myös nuorille tekemisen paikkoja ja mahdollisuuksia. Kaupungin kaunis pääkirjasto, joka sijaitsee Alvar Aallon upeissa puitteissa, tulee tapahtumien osalta hyvin tutuksi vierailijoille ja paikallisille, Rovaniemen kaupungin palvelualuepäällikkö Merja Tervo toteaa.
Tänä vuonna Rovaniemen kaupungin hyvinvointilautakunta jakaa liikunta-, kulttuuri- ja nuorisotekopalkinnot osana kaupunkifestivaalin ohjelmistoa. Palkinnot jaetaan kaikille avoimessa tilaisuudessa pääkirjastolla 20.3. klo 14.00–15.00. Tilaisuus myös streamataan kaupungin YouTube-kanavalle.
– Rovaniemeläisillä on nyt mahdollista ehdottaa palkintojen saajia. Lopulliset päätökset palkittavista tekee kaupungin hyvinvointilautakunta, Tervo kertoo.
Tutustu Arctic Design Week -tapahtumaan täältä.
Infoboksi
ARCTIC DESIGN WEEK
- Vuosittain järjestettävä, maailman pohjoisin muotoilun festivaalitapahtuma Rovaniemellä.
- Pääsisällöt:
Arktista Vimmaa –kaupunkifestivaali,Kaupunkifestivaaliohjelmistoa
Arctic AHA! foorumit ja yrityssessiot Yritys- ja muotoilijaohjelmistoa
ÄÄRI Design Market Messuohjelmisto
- Osa globaalia World Design Weeks -verkostoa.
- Pääjärjestäjät: Rovaniemen kaupunki ja Lapin korkeakoulukonserni
- Rovaniemen kaupungin rekisteröimän Arctic Design Capital -tavaramerkin näkyvin toimintamuoto.
Kulttuuritoimijaksi Arktista Vimmaa –kaupunkifestivaaliin 10.2 mennessä?
Ilmoita ohjelmasi mukaan Arktista Vimmaa -kaupunkifestivaalin ohjelmaan: https://tapahtumat.rovaniemi.fi/fi-FI