Vuoden arktisen muotoilun opiskelija

VUODEN ARKTISEN MUOTOILUN OPISKELIJA -palkinnon on tarkoitus motivoida nuoria muotoilijoita

2019 lanseerattiin uusi muotoilukilpailu, jossa haluttiin antaa tunnustusta muotoiluopiskelijoille. Palkinto jaetaan jatkossakin muotoilun uusille kyvyille.

Palkinto jaetaan Lapin yliopiston muotoiluopiskelijalle, joka on toiminut rohkeana tiennäyttäjänä ja hänen suunnittelussaan ovat tulleet esille arktiset erityispiirteet. Ehdokkaat palkinnon saajaksi valitsee Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan muotoiluopettajat.

Vuoden arktisen muotoilun opiskelija 2023

Jolanda Magga, Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan audiovisuaalisen mediakulttuurin opiskelija

Palkittava Audiovisuaalisen mediakulttuurin opiskelija Jolanda Magga on arktisten  tarinoiden kertoja, välineenä videot ja elokuvat. Videoiden kertomukset ovat usein  merkityksiltään selkeästi yhteiskunnallisia ja kantaa ottavia. Yhteiskunnallinen aktiivisuus ja  vaikuttavuus on vahva. Niin yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen kuin video- ja  elokuvatuotantoihinkin liittyy laaja yhteistyo yli ammattilaisten ja alojen.  

Vuoden arktisen muotoilun opiskelija 2023 – Katariina Salomaa

Graafisen suunnittelun opiskelija Katariina Salomaalla on kuvittajana oma voimakas ja  tunnistettava visuaalinen kieli, jossa yhdistyvät erittäin taitava käsivarainen piirtäminen ja  digitaalisuus. Tematiikka liittyy johdonmukaisesti eläinkuntaan, usein arktisiin eläimiin ja  eläinkunnan raadollisuuteen. Kristiina on myös osannut hyödyntää Instagramin sosiaalisena  mediana ja saanut jo 70 000 seuraajaa. Samalla hänen tavassaan työskennellä välittyy selvä  oman tien kulkeminen, yksilön työskentely omalla äänellään.

Vuoden Arktisen Muotoilun Opiskelija 2023 -palkinnon ehdokkaat olivat:

Kuisma Hurting, Teollisen muotoilun koulutusohjelma
Venla Valmu, Kokemuksen muotoilun koulutusohjelma 
Eveliina Muotkavaara, Muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalisuunnittelun koulutusohjelma 
Katariina Salomaa, graafinen suunnittelu
Jolanda Magga, audiovisuaalinen mediakulttuuri

 

VUODEN ARKTISEN MUOTOILUN OPISKELIJA VALINTAKRITEERIT

Opiskelijan osaaminen on tuottanut uusia ja erityisiä oivalluksia muotoilun alueelle
(konseptit, tuotteet, näyttelyt, toimintatavat)

Opiskelijan asenne ja toiminta vievät muotoilua eteenpäin alueella

Kaupallistettava, yrittäjyyden edistäminen

 

Vuoden arktisen muotoilun opiskelija 2022

Niina Karvinen, Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan palvelumuotoilun maisteriohjelman opiskelija

Työn murros on valtava ja tulevaisuudessa esimiestaidot ovat entistä tärkeämpiä, samoin verkostoituminen ja yhteistyötaidot. Palvelumuotoilun avulla kaikkeen tähän on löydettävissä ratkaisuja, ja näitä Niina Karvinen on jo opiskeluaikanaan menestyksekkäästi etsinyt.

Vuoden arktisen muotoilun opiskelija 2021

Samuli Valkama, audiovisuaalisen mediakulttuurin opiskelija

LoimuSpeksi on opiskelijavetoinen kulttuuritapahtuma vuodesta 2012 alkaen ja se kasvoi nopeasti isoimmaksi opiskelijatapahtumaksi Rovaniemellä. Se laajensi esittävän taiteen kenttää ja toi uusia toimijoita vakiintuneiden instituutioiden rinnalle. Samuli Valkama on toiminut Loimuspeksin päätuottajana ja hän on ollut yksi sen kantavista voimista perustamisesta saakka.  Samuli Valkama on osoittanut Loimuspeksin tuottamisen ja muun aktiivisen av- ja tapahtumatuotannon alalla erityistä kykyä innovatiiviseen ajatteluun ja toimintamalleihin.

Valkama on toiminut ansiokkaasti myös Radio Säteilyn päätuottajana jo usean vuoden ajan. Radio Säteily on Rovaniemellä jo vuodesta 2001 lähtien toiminut legendaarinen opiskelijaradio. Siinä ovat vuosien mittaan päässeet kokeilemaan radiotyöskentelyä niin Lapin yliopiston kuin muiden paikkakunnan oppilaitosten opiskelijat, samoin kuin maailmanlaajuisesti myös vaihto-opiskelijat. Säteilyn toiminnan on taannut vuodesta vuoteen pätevä tuotanto ja tuottajat, jotka ovat siirtäneet hyviä käytänteitä tuleville tuottajille.

Valkama on osallistunut aktiivisesti mm. Uneton48-elokuvakilpailuun yhdessä tiiviin audiovisuaalisen mediakulttuurin ”Kajo-filmin” opiskelijaryhmän kanssa.

Samuli Valkama on oivallinen esimerkki aina positiivisesta ja osaavasta opiskelijasta, joka on omalla panoksellaan monipuolisesti vaikuttanut teatteri- ja radioalan palvelumuotoiluun, toimintaan ja kehittämiseen. Samuli on aina valoisa ja kannustava, ahkera, vastuuntuntoinen opiskelija. Kuluneen vuoden kuluessa hän on myös siirtynyt yrittäjäksi.

vuoden arktisen muotoilun opiskelija 2020 – Päivi Ahola

Päivi Ahola on Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan vaatetussuunnittelun maisteriopiskelija, jonka erityisenä kiinnostuksen kohteena on yksilölliset vartalon muodot ja mittasuhteet huomioiva vaatetussuunnittelu. Nykyiset keskivertovartalolle suunnitellut massatuotantovaatteet istuvat harvoin kenellekään, joustavia vaatteita lukuun ottamatta. Muutamat yritykset Suomessa ja maailmalla ovat kokeilleet teknologiaa hyödyntävää vartalon mittausta ja vaatteen valmistusta vaihtelevin tuloksin. Haaste voi piillä myös ihmisessä itsessään.

 

Ahola hyödyntää vartaloskanneria tutkiessaan ihmisten suhdetta omaan kehonkuvaansa työn alla olevassa pro gradu -tutkielmassaan. Aiempi arkkitehdin tutkinto Oulun yliopistosta antaa Aholalle pohjaa kolmiulotteisuuden ymmärtämiseen sekä tekniikan hyödyntämiseen. Ihminen on kuitenkin aina keskiössä niin vaatteiden kuin rakennustenkin suunnittelussa.

Vuoden Arktisen Muotoilun Opiskelija 2020 -palkinnon ehdokkaat olivat:

 Päivi Ahola, vaatetussuunnittelu
Lauri Hakala, teollinen muotoilu
Ida Sarisalmi, sisustus- ja tekstiilimuotoilu
Jutta Luukkonen, graafinen suunnittelu
Timo Metsäjoki, audiovisuaalinen mediakulttuuri

Tilaisuus järjestetään pienenä palkintojenjako hetkenä osallistujien kesken 19.3.2020.

Voittajat julkistetaan digitaalisesti tapahtuman jälkeen.

VUODEN ARKTISEN MUOTOILUN OPISKELIJA

Opiskelijan osaaminen on tuottanut uusia ja erityisiä oivalluksia muotoilun alueelle
(konseptit, tuotteet, näyttelyt, toimintatavat)

Opiskelijan asenne ja toiminta vievät muotoilua eteenpäin alueella

Kaupallistettava, yrittäjyyden edistäminen

 

Vuoden Arktisen Muotoilun Opiskelija 2019

Karoliina Laxström

Karoliina Laxström on Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan vaatetussuunnittelun maisteriopiskelija, jonka erityisenä kiinnostuksenkohteena on pohjoisen työvaatteen tuotekehitys ja tutkimus. 

Laxström on osoittanut monipuolista ja oivaltavaa osaamista koko opintojensa ajan niin muoti- kuin toiminnallisen vaatetuksen suunnittelussa. Hän on osallistunut menestyksekkäästi vaatetusalan suunnittelukilpailuihin sekä on osallistunut useana vuonna Arctic Fashion Shown suunnitteluun ja toteuttamiseen. Opinnoissaan Karoliina Laxström on keskittynyt määrätietoisesti työvaatepukeutumiseen. Näkökulmana työvaatepukeutumiseen Laxströmillä on sekä meneillään oleva työelämän murros yleensä, että erityisesti ajankohtaiset monikulttuurisuudesta työvaatetukseen nousevat kysymykset. 

Motivaatiota ja kannustusta nuorille suunnittelijoille