Koska Arctic Design Week joutui perumaan palkintoon liittyvät juhlat, taiteilija suunnittelee Posiolla syksyn mallistoa.
Keramiikkataiteilija Anu Pentik on saanut arktisen muotoilun elämäntyöpalkinnon. Arctic Design Weekin (ADW) myöntämä palkinto jaettiin koronaviruksen vuoksi torstaina digitaalisesti. Taiteilija lähetti Posiolta videotervehdyksen ja jatkoi syksyn malliston suunnittelua.
– Vaikka kaikkien yli 70-vuotiaiden pitäisi pysytellä kotona, olen saanut tähän työyhteisöltä luvan, puhelimeen tavoitettu taiteilija nauraa.
Muotoiluviikon elämäntyöpalkinto myönnetään henkilölle, joka on ainutlaatuisella tavalla edistänyt arktista muotoilua ja jonka osaaminen on erottunut aikalaistuotannossa ja -toiminnassa. Palkinnon perusteluissa todetaan, että Anu Pentik on luonut muotoilun avulla vahvan ja tunnetun lappilaisen brändin sekä merkittävän teollisen tuotantoyrityksen pieneen kuntaan Lapissa. Hän on tuonut tunnettuutta muotoilulle ja ollut esikuvana muotoilun alueella.
50 keramiikan vuotta
Anu Pentikin saamia muita huomionosoituksia ovat muiden muassa Lapin yliopiston kunniatohtorin arvo (2012) ja Pro Finlandia -mitali (2014).
Hän on toiminut keramiikkataiteilijana 50 vuoden ajan. Ensi vuonna maailman pohjoisin keramiikkatehdas täyttää 50 vuotta. Pentik-mallisto edustaa hyvin tunnistettavaa, konstailematonta pohjoista muotoilua.
Videotervehdyksessään taiteilija muistuttaa, ettei hän suinkaan ole tehnyt kaikkea yksin. Yritys työllistää noin 250 työntekijää, ja näiden joukossa on parhaillaan seitsemän Lapin yliopistosta valmistunutta taiteen maisteria.
Päänäyttely valmisteilla
Pentik on täysillä mukana keramiikkatehtaansa käytännön työssä. Lisäksi hän on 2000-luvulla heittäytynyt hulvattomaksi taiteilijaksi pitäen suuria näyttelyitä eri puolilla maata.
Suurin ja tärkein on kuitenkin vasta tulossa. Jos korona suo, näyttely avataan kesäkuussa Wäinö Aaltosen museossa Turussa.
– Se on minun päänäyttelyni, jonka teemana on ihmisen elämän matka, taiteilija kertoo.
Näyttely sisältää seitsemän mittavaa installaatiota seitsemässä museon huoneessa.
”Ihminen voi olla iätön, kunhan vain on koko ajan mukana ajassa kasvaen ja kehittyen”.
Anu Pentik
taiteilija
– Sanoin tässä äsken nuorelle työntekijälle, että joka päivä pitää oppia uutta, olla nälkäinen uudelle.
Pentik nauttii täysillä toisesta elämäntyöstään taiteilijana ja sen suomasta vapaudesta, mutta yrittäjänä hän joutuu ajattelemaan muitakin.
– Pitää säilyttää järki päässä.
Vaatteet ja niiden takana aatteet
Arctic Design Week jakoi kaksi muutakin palkintoa, ja molemmat menivät vaatesuunnittelijoille.
Vuoden arktinen muotoiluintensiivinen yritys on ArcticQueen, jonka Hali-mallisto edustaa juurevaa ja elinvoimaista pukeutumista Lapista.
Kestäviä ja älykkäitä valintoja tarjoavan perheyrityksen takana ovat ivalolaiset Pirjo Karvonen ja Juha Iisak Koivisto sekä seuraavan polven edustaja, Lumi Koivisto.
”Tule siksi kuka haluat olla. Trendit tulevat ja menevät, mutta tyyli on ikuinen. Ole oman elämäsi kapinallinen. Riko rajoja. Intohimo johtaa täydellisyyteen. Vaatteet kertovat paljon persoonasta ja ovat keino ilmaista itseä. Älä tee kompromisseja laadun suhteen, investoi vaatteisiin, joihin rakastut”, yrittäjät sanovat.
Myös suuri yleisö sai äänestää verkossa ja eniten ääniä keräsi juuri ArcticQueen.
Vuoden arktinen muotoilun opiskelija on vaatesuunnittelija Päivi Ahola, jonka erityisenä kiinnostuksen kohteena on yksilölliset vartalon muodot ja mittasuhteet huomioiva vaatetussuunnittelu.
Aholan aiempi arkkitehdin tutkinto Oulun yliopistosta antaa hänelle pohjaa kolmiulotteisuuden ymmärtämiseen sekä tekniikan hyödyntämiseen.
Seija Lappalainen