Ajankohtaista

Arctic Design Weekin tunnustuspalkinnot jaettiin – Lappset Group on vuoden 2023 muotoiluintensiivinen yritys

Maailman pohjoisin muotoiluviikko Arctic Design Week on palkinnut jälleen muotoilun toimijoita ja opiskelijoita. Arctic Design Awards -tunnustukset on julkistettu torstaina 23.3. Rovaniemen Korundissa pidetyssä Awards Nights -tapahtumassa. Tapahtumassa jaettiin myös kansainväliset BRP Design Competition -palkinnot.

Arctic Design Awards on Arctic Design Weekillä jaettava tunnustuspalkinto. Kategorioita on kolme: Vuoden muotoiluintensiivinen yritys, Arktisen muotoilun elämäntyöpalkinto ja Vuoden arktisen muotoilun opiskelija. Palkinnoilla halutaan kannustaa yrityksiä ja organisaatioita hyödyntämään muotoilua ja nostamaan muotoilua ja muotoilijoita näkyville.

Lappset Group Oyn edustajina muotoilupalkinnon vastaanottivat Hannu Ylinenpää, Johanna Ikäheimo ja Ville Kemppainen.

Vuoden 2023 muotoiluintensiivinen yritys

Vuoden 2023 muotoiluintensiiviseksi yritykseksi jury valitsi vuonna 1970 Rovaniemellä perustetun perheyrityksen, joka suunnittelee ja valmistaa leikki- ja liikuntapaikkavälineitä, teemapuistoja sekä puisto- ja kadunkalusteita. Lappset Group näkee tehtäväkseen edistää kaikenikäisten ihmisten hyvinvointia ja terveyttä liikunnan avulla. Juryn mukaan Lappset on tätä tavoitellessaan hyödyntänyt muotoilua johdonmukaisesti läpi vuosien erottuakseen kansainvälisistä kilpailijoistaan.

  • Lappset Group vastaa kilpailun tavoitteisiin kirkkaasti. Jury arvostaa suuresti sitä, että Lapista vientiyrityksenä maailmalle ponnistanut Lappset Group on osoittanut kykyä selviytyä myös viimeisten vuosien muutoksissa korona-ajasta alkaen, juryn puheenjohtaja Päivi Tahkokallio perustelee.

Jury kiitti Lappset Groupia myös siitä, että sen tuotemuotoilu ja -suunnittelu tehdään pääosin Rovaniemellä. Puumateriaalin arvo on  johdonmukaisesti ymmärretty lasten leikkiympäristöihin sopivana ystävällisenä, jopa akustisesti tarkoituksenmukaisena materiaalina. Puiset tuotteet valmistetaan Rovaniemellä, suomalaisesta kestävän kehityksen mukaisesti kasvatetusta puusta. Lisäksi  jury kiinnittää huomiota siihen, että yritys pyrkii edistämään yhtälailla ympäristön kestävyyttä kuin sosiaalista kestävyyttäkin.

Lappset-konsernin emoyhtiö ja yhdeksän tytäryhtiötä työllistävät 400 eri alojen asiantuntijaa kahdeksassa maassa. Jakeluverkosto kattaa yli 60 maata. Liikevaihto on 66 miljoonaa euroa, liikevoitto 3,5 miljoonaa euroa.

 

Vuoden muotoiluintensiivinen yritys -sarjassa järjestettiin myös yleisöäänestys Arctic Design Weekin digitaalisilla kanavilla. Yleisöäänestyksen voitti Arctic Warriors Oy, joka sai 40 % yleisön antamista äänistä.

Arktisen muotoilun elämäntyöpalkinto 

Arktisen muotoilun elämäntyöpalkinto voidaan myöntää henkilölle, joka on ainutlaatuisella tavalla edistänyt muotoilua, muotoilun opetusta, tutkimusta, yrittäjyyttä tai- ammatillista osaamista sekä jonka osaaminen on erottunut aikalaistuotannossa tai -toiminnassa ja tuonut tunnettuutta muotoilulle. Elämäntyöpalkinnon saaja on esikuva, jonka panos on kohdistunut erityisellä tavalla Lappin tai arktiseen muotoiluun.

Arktisen muotoilun elämäntyöpalkinnon 2023 saa taidekäsityöläinen ja puuseppä Magnus Lange. Magnus Langen monipuolisen uran tärkein materiaali on ollut puu. Taiteellinen taso ja materiaalin käsittelyn taito on kehittynyt yli puolen vuosisadan mittaisen työskentelyn myötä. Vaativat puulajit ovat taipuneet hänen käsissään suuriksi kulhoiksi, joiden estetiikaltaan puhdaslinjainen ja yksinkertainen visuaalisuus voi pettää. Eri puulajien — koivun, pihlajan, tuomen, lehtikuusen työstäminen on usein teknisesti hyvin vaativaa.

Magnus Langella on myös vakuuttava ura mm. puutyön opettajana eri koulutusorganisaatioissa Suomessa ja Norjassa. Lisäksi hän on pitkään toiminut työnohjaajana ja yrittäjyysvalmentajana.

Magnus Langen sorvattuja puukulhoja

 

Arktisen muotoilun elämäntyöpalkinto on aiemmin myönnetty Antero Ikäheimolle (2019), Anu Pentikille (2020), Petteri Laitille ja Ilmari Laitille (2021) sekä Heikki Koivurovalle  ja Aarno Junturalle (2022).

 

Vuoden arktisen muotoilun opiskelija

Lapin yliopiston koulutusohjelmien valitsemista Vuoden arktisen muotoilun opiskelijaehdokkaista jury päätti tutustuttuaan portfolioihin ja teoksiin palkita tänä vuonna yhden sijasta kaksi loistavaa, mutta kovin eri tavoin muotoilua tarkastelevaa opiskelijaa: audiovisuaalisen mediakulttuurin opiskelija Jolanda Magga sekä graafisen suunnittelun opiskelija Katariina Salomaa.

Audiovisuaalisen mediakulttuurin opiskelija Jolanda Magga

Graafisen suunnittelun opiskelija Katariina Salomaa

 

Juryn pääviesti on, että opiskelijoita on syytä kaikin tavoin kannustaa etsimään oma tapansa olla muotoilija, löytämään oma identiteettinsä. Mitä tietoisemmin tämän voi tehdä suhteessa saamaansa koulutukseen ja suhteessa ympäröivään maailmaan, sen parempi.

Jolanda Magga on arktisten tarinoiden kertoja, välineenä videot ja elokuvat. Videoiden kertomukset ovat usein merkityksiltään selkeästi yhteiskunnallisia ja kantaa ottavia.

  • Jolandan yhteiskunnallinen aktiivisuus ja vaikuttavuus on vahva. Niin yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen kuin video- ja elokuvatuotantoihinkin liittyy laaja yhteistyö ammattilaisten välillä ja yli alojen, raati toteaa.

Toisella palkittavalla Kristiina Salomaalla on kuvittajana oma voimakas ja tunnistettava visuaalinen kieli, jossa yhdistyvät erittäin taitava käsivarainen piirtäminen ja digitaalisuus. Tematiikka liittyy johdonmukaisesti eläinkuntaan, usein arktisiin eläimiin ja eläinkunnan raadollisuuteen.

– Kristiina on myös osannut hyödyntää Instagramin sosiaalisena mediana ja saanut jo 70 000 seuraajaa. Samalla hänen tavassaan työskennellä välittyy selvä oman tien kulkeminen, yksilön työskentely omalla äänellään.

Juryn jäsenet

  •   Liisa Ansala, toimitusjohtaja, Lapin Kauppakamari
  •   Arni Aromaa, teollinen muotoilija, Pentagon Design Oy:n perustaja, toimitusjohtaja ja luova johtaja
  •   Heikki Hepoaho, arkkitehti, Tiedekeskus Pilkkeen päällikkö, Metsähallitus
  •   Riikka Knuuti, Social Responsibility & Communications Specialist, Anglo American
  •       Kirsi Svärd, teollinen muotoilija, yritysvalmentaja, Business Joensuu
  •   Päivi Tahkokallio, toimitusjohtaja, Tahkokallio Design+, juryn puheenjohtaja
  •   Taina Torvela, muotoilupäällikkö, Rovaniemen kaupunki, juryn ulkopuolinen sihteeri

–      Jury onnittelee lämpimästi kaikkia vuoden 2023 voittajia! – 

Vuoden arktinen muotoiluintensiivinen yritys -kategorian kriteerit

Yritys on hyödyntänyt rohkeasti ja ennakkoluulottomasti muotoilua toiminnassaan ja arktisuus on osa liiketoimintaa

  •   Tuote tai palvelu edustaa innovatiivista muotoilua
  •   Tuotteella tai palvelulla on yhteiskunnallista, kaupallista ja ympäristöllistä merkitystä
  •   Tuotteella tai palvelulla on vientipotentiaalia

Vuoden arktinen muotoiluintensiivinen yritys -kategorian viisi ehdokasta tunnisti ja kutsui mukaan kilpailuun Business Rovaniemi. Lappsetin ohella Business Rovaniemi oli valinnut ehdokkaiksi myös nämä yritykset: Apukka Resort, Arctic Warriors,Pelloplast ja Wilderness Hotels. Myös Arktisen muotoilun elämäntyöpalkintoehdokkaat ehdotti Business Rovaniemi.

Lisätietoja asiasta antavat

Muotoilupäällikkö Taina Torvela, 040-135 0361

Juryn puheenjohtaja Päivi Tahkokallio, 050-324 3517

Share This